Vitamines voor de geest
Artistieke boekjes Vitalis voor álle ouderen in Nederland
In april 2020 ontvingen duizend senioren bij Vitalis de boekjes ‘Vitamines voor de geest’. En dat bleek zo’n succes, dat meerdere zorginstellingen en buurthuizen in het land de boekjes gingen aanbieden. Ook de cultuursector haakte enthousiast aan. De beeldende opdrachten in de boekjes zijn onder andere van het Van Abbemuseum, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Groninger Museum en het Bonnefanten. De literaire opdrachten worden gemaakt door aanstormende talenten uit het schrijversnetwerk van literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin.
Verrassen. Creatief uitdagen. Betekenis geven en inspireren. En vooral: op een leuke manier de grijze cellen prikkelen, in een tijd dat eenzaamheid en verveling op de loer liggen. Dat beoogt Vitamines voor de Geest. Vitamines voor de Geest brengt kunst en cultuur tot achter de voordeur, het Rijksmuseum valt letterlijk door de brievenbus. Alle Vitalis bewoners kunnen gratis een boekje krijgen. Andere ouderen in Nederland of hun familie en vrienden kunnen nu een boekje bestellen of een abonnement afsluiten. Begonnen als een lokaal lockdown initiatief, is Vitamines voor de Geest inmiddels dus uitgegroeid tot een landelijk succes.
De kunst van gelukkig oud zijn
Dit project is een voorbeeld van hoe Vitalis WoonZorg Groep met kunst geluksmomenten geeft aan bewoners. “Want creativiteit kan troost en vertrouwen bieden”, vertelt Maaike Mul, Coördinator Kunst & Cultuur bij Vitalis. "Het helpt om gedachten te verzetten en vorm te geven aan wat iemand bezighoudt. Om zo deze onzekere dagen iets fijner door te komen.” Vitalis ziet kunst en cultuur als middel om net wat vrijer te denken, met elkaar in verbinding te blijven, te genieten en iets moois te maken. Kunst en cultuur als vitamine voor de geest. Want gelukkig oud zijn, is – zeker in deze tijd – soms een hele kunst.
‘Ook, of misschien wel júist, ouderen hebben behoefte aan inhoud, verdieping en zeggingskracht in hun dagelijks leven’, zegt Maaike Mul, kunst- en cultuurcoördinator bij Vitalis WoonZorg Groep, en initiatiefnemer van Vitamines voor de Geest. In de lockdown van 2020 zocht zij samen met literatuurorganisatie De Nieuwe Oost |Wintertuin naar een manier om, ondanks de harde maatregelen, tóch nog betekenisvol contact te houden met ouderen. Dat resulteerde in Vitamines voor Geest, waarbij ouderenin de instellingen van Vitalis elke paar weken een nieuw boekje ontvingen. De boekjes hebben opdrachten als ‘Maak je eigen Kandinsky, creëer een stiftgedicht van het meest deprimerende krantenartikel, of ga los op een prikkelende kleurplaat gemaakt door een talentvolle illustrator’. Kruiswoordpuzzels? Die komen er niet
Een boekje bestellen:
Woont u bij Vitalis en heeft u nog geen boekje ontvangen? Meld dit bij de activiteitenbegeleiding van uw locatie. Of stuur een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De boekjes kunnen per stuk besteld worden of in grotere aantallen via vitaminesvoordegeest.nl Bij bestellingen vanaf 5 stuks is er een aanzienlijke korting mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om een abonnement af te sluiten, waarbij 4x per jaar het boekje op de mat valt. De tiende editie wordt half december verstuurd. Bij hogere aantallen daalt de prijs, bijvoorbeeld 100 exemplaren – €1,10 per stuk. Grotere bestellingen kunnen alleen geplaatst worden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Galerij/ Media
Film: Artistieke postpakketjes
Vindt u het leuk om uw resultaten te delen in de galerij? Wij zijn in elk geval heel benieuwd naar wat u maakt. Stuur dan een foto van uw tekening, gedicht, kleurplaat of verhaal naar Maaike Mul, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Partners
Vitamines voor de geest is een initiatief van Vitalis WoonZorg Groep en mede-ontwikkeld door literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin en grafisch ontwerpstudio Volle-Kracht. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met bijdragen van de stichting Vrienden van Vitalis, Kunstloc, Constant van Renessefonds, RCOAK, het Van Abbemuseum en Cultuur Eindhoven.